söndag 29 juli 2012

70 mil??

Blev det 70 mil denna veckan?
Nej, men det behöver inte vara illa för det.
Vädret har ju inte satt några "käppar i hjulen"  =)  iaf men bidrog också till att jag tog en pappa-dag i torsdags då familjen åkte till Öland och alltså ingen träning den dagen.
Ca 52 mil har det blivit + ett trainer-pass, intervaller, i garaget igår.
Dagens utomhus-cykling bestod i huvudsak av intervaller i Skir-backen som bara ligger 1 km bort.
Sex gånger HÅRT uppför blev det. Väldigt skönt efteråt när man klarat av ett sådant pass!

På fredag bär det av till Nordiska Mästerskapen vid Järvsö, ca 75 mil norrut. Väldigt långa resor till tävlingarna under andra delen av säsongen. =(

Hoppas att jag hittat tillbaka lite form-mässigt.
Hoppas också att min cykel hinner komma innan fredag.... Börjar bli lätt orolig, den är inte skickad från Tyskland ännu.
I värsta fall får jag ta min "dåligt-väder-racer" men utan stänkskärmar då. Känns inte som ett roligt alternativ men kan bli den sista utvägen. Har börjat rusta upp den till tävlings-dugligt skick iaf.
Framgaffel + styrlager är bytta. Ett par tävlings-hjul, byte av broms-klossar och finjustering av växlarna är det som ytterligare skall till för att den ska duga att tävla på. Ev även montera på Watt-vevpartiet.
Inte alls så bra som den cykel som jag väntar hem men, som sagt, kan bli sista utvägen!

Damernas OS linje-lopp pågår. Heja Sverige!!

tisdag 24 juli 2012

Träning i kubik!

Förra veckans inställda stug-semester förde iaf ngt gott med sig och det var att träningen kunde flyta på hyffsat.
Summerar man förra veckan så blev det fem stenhårda intervallpass på trainern i garaget och ett drygt 11 mil långt distanspass runt Örken.
Denna veckan är planen att få ihop så många mil som möjlig (>70) i kombination med lite intervaller.
Började starkt igår med drygt 8 mil distans innan jobbet och sedan 6 mil hem med totalt 17 intervaller som varade mellan 30 sek och 1 min.
Idag blev det tempo-hojen till jobbet och ca 66 km till på kontot. Planen för hemresan i eftermiddag är att köra 2 x 15 min intervaller + 63 km till = 27 mil på två dagar.
Äntligen börjar det bli lite värme också och regnkläderna har kunnat lämnas hemma.

Med en och en halv vecka kvar till Nordiska Mästerkapen är jag försiktigt optimistisk inför mina möjligheter att prestera ett bra resultat. Mina watt-värden är minst lika bra som i våras när jag kör intervaller på trainern och i våras/försommaren gick det ju väldigt bra på tävlingarna.

En pusselbit som saknas är den nya linje-cykeln men om bara försäkringsbolaget betalade den igår så finns det stora chanser att jag har den under nästa vecka ngn gång.
För säkerhets skull har jag börjat rusta upp min gamla racer, att ha som back-up om jag inte hinner få den nya. Gammel-racern behövde nytt styrlager och en ny framgaffel. Styrlagret är på plats och gaffeln skickades igår från England så den bör dyka upp i slutet av denna eller början av nästa vecka.
Ska även limma ett nytt framdäck på mina Zipp 303or. Framdäcket bör också dyka upp om några dagar...

Behöver hitta ngn att samåka och/eller dela boende med på NM. Finns det ngn som vet ngt???

Njut av solen som äntligen är här!!


fredag 20 juli 2012

Semester

Blogginläggen duggar inte tätt i semester-tider. Dessutom tävlingsuppehåll i några veckor. Kommer bara ha en veckas sammanhängande semester.

Åkte till Falsterbo i lördags och skulle egentligen stannat där i en vecka men sambon och även sonen mådde inte bra i stugan som förmodligen hade ngt fuktrelaterat problem. Det fanns definitivt en lite konstig doft i badrummet och i pentry-hörnan. Mögel?

Undvik därför " Liten stuga i Falsterbo " !!! Finns även utlagd på annons här som " Liten stuga nära bad o natur ".



I annonsen framgår inte speciellt tydligt att stugan ligger på en privat tomt några meter från uthyrarnas bostadshus + på tomten jämte är det byggarbete + att avståndet till stranden är längre än redovisat (om man ska följa gångvägarna förbi golfbanan...).
Stugan var dessutom inte alls så välstädad och fräsch som det ser ut på bilderna och som man får i första intryck när man öppnar dörren första gången. Fullt av spindelväv, damm och odiskat.


Stugan hyrs ut av Christina Dyrendahl-Grimfelt och vi hade betalat 2000;- i handpenning. Resterande belopp, 2100;-, skulle betalas på plats.
Efter första natten, när vi bestämt oss för att åka hem, packade vi redan tidigt på morgonen och eftersom vi tyckte det var för tidigt för att knacka på hos hyresvärden åkte vi till hamnen och käkade frukost. Personligen hade jag gärna bara dragit (eftersom det var så mkt som inte stämde) men sambon tyckte att vi borde stanna och förklara oss.
Christina tyckte det var Sååå synd om henne som inte skulle få fullt betalt (observera att hon har hus i både Täby och Falsterbo, vi snackar hus som är värda mkt pengar.....) och att det visst inte kunde vara ngt fel på stugan eftersom folk med allergi, astma etc. hade bott där innan.
Min sambo är Distriktsköterska och hittar knappast på sina symptom. Dessutom så verkade även våran 3-åriga son påverkad.
Efter mkt diskussion så gick min sambo med på att betala ytterligare 1000;- för att få tyst på henne.
Sista 1100;- behöll vi.
Undrar om hon redovisar hyran i deklarationen?

Därefter åkte vi hem ett antal tusen fattigare.


Vi får satsa på dagsutflykter i stället. Jag har bara en veckas semester i sommar och den slutade så här snöpligt.

Träningen denna veckan har hittills bestått av tre intervall-pass på trainer och ett distanspass i form av Örken runt, drygt 11 mil, från "fel håll". Kan verkligen rekommendera att köra motsols runt Örken i stället för medsols. Iaf som trevlig variation!

Vad stökigt det ser ut!! Är inte så farligt egentligen..

Med tanke på mina tävlingsresultat (SM!!!) och mätresulatat på sistone så förväntar man ju sig inte några stordåd under intervallerna på trainern men faktum är att jag lyckats köra riktigt jäkla hårda och bra pass. Har varit minst lika stark som i våras!!
Kan det bero på att jag slutat försöka gå ner i vikt och därför inte är så försiktig med kolhydraterna längre.
Tror verkligen inte alls på LCHF för idrottare som håller på med högintensiva aktiviteter!! Det kan omöjligt fungera! Långdistans-idrotter möjligtvis, typ IM-triathlon, men jag tror även där att det är sämre än en annan bättre balanserad kost.

Det verkar ha löst sig med en ny linje-cykel. Hoppas bara att den dyker upp innan Nordiska Mästerskapen om ett par veckor!
Blir en ny, likadan! =)

Återkommer snart med en berättelse från linje-loppet i Härnösand som slutade i katastrof.


fredag 13 juli 2012

HTFU!!

Ok, tysta leken börjar nu!

Skämt åsido, har varit mkt att stå i efter förra helgen. Återkommer om detaljerna vid ett senare tillfälle men nedanstående bild ger delvis svaret...



Vädret tycks ju aldrig bli bättre än så här. Därför har träningen blivit lite lidande. Har inte blivit så många mil denna veckan som jag tänkt mig, och skulle behöva, för att komma tillbaka i form till första helgen i augusti.
Vad händer då? Jo Nordiska Mästerskapen! 
Har varit klart ganska länge att jag skulle bli uttagen eftersom kriterierna för att bli uttagen grundar sig, i första hand, på hur man ligger till i Svenska Cupen. Jag leder ju i klass H 40! =)



Nu är det dessutom officiellt klart efter att brevet dök upp i brevlådan idag. Verkar som det varit på villovägar några dagar eftersom dom flesta andra verkar ha fått beskedet tidigare i veckan. 
Förklaringen till förseningen beror förmodligen på att ngn på SCF-kansliet lyckats skriva mitt postnummer fel, så såg det iaf ut på kuvertet...
Kommer köra både tempo och linje i landslags-kläder. Ska bli riktigt kul!!

När jag cyklade dom 6 milen till jobbet igår, var det på min gamla racer. Hade inte använt den på ett tag och sadelhöjden var lite för låg. Stannade för att höja sadeln och när jag drog åt sadelstolps-klämman så gick bulten av = sadelstolpen låstes inte fast och vid belastning sjönk den ner i sadelröret. 5 mil kvar till jobbet...
Bra träning att cykla stående i 5 mil? Testa själv vet jag! Roligt är det iaf inte!!

Ska ha lite semester i en vecka = spendera tid med familjen. Kommer bli svårt att pressa in den mängd träning som egentligen skulle behövas men som vanligt får man ju välja vad som är viktigast här i livet.
Hoppas därför att veckan efter den kan bjuda på desto mer träningstillfällen!

HTFU!!


lördag 7 juli 2012

Turist i Härnösand

Dagen har varit mycket lugn och eftersom väderleksprognosen hade lovat regn mer eller mindre hela dagen så hade jag inte gjort upp några stora planer.
Idag avgjordes SM i partempo men eftersom jag inte hade ngn att köra med så lekte jag turist i stället. Vädret har dessutom varit  betydligt bättre än utlovat och endast ngn enstaka droppe föll under en stund på förmiddagen. I övrigt har det varit tryckande värme och ganska mycket sol.

Jag är inte så mycket för att gå på stan eller sitta på fik så jag kollade upp vad det fanns att se i naturen häromkring och det visade sig att det fanns ett par saker inom míndre än en mils avstånd som jag fastnade för.

Åkte först till Maxi och handlade lite picknic-mat i form av grillad kyckling och potatissallad. Därefter var första målet Naturreservatet  Vårdkasmalen som är ett stenfält som bildades under och efter istiden med hjälp av havet. Pga landhöjningen så ligger fältet numera 150 m över havet i stället för 110 meter under havsytan som vid istidens slut.





Var även uppe på toppen av Vårdkasen, 175 m ö havet med utsikt över Härnösand.
Liten alpin anläggning fanns med ett par liftar. Här käkade jag min mat.


Tog sedan bilen vidare till ett annat område och naturreservat några kilometer därifrån som skulle bjuda på klippor, raukar och framförallt grottor som bildats av havet.

Det första man kom till var stranden, Smitingens havsbad, som var både bred och fin. Nästan helt folktomt trots det varma vädret och nästan vindstilla!



Tog mig sedan vidare ut i Smitingens naturreservat och tog sikte på grottorna. Enligt skyltarna var det ca 1,6 km promenad i stundtals rätt utmanande terräng.


Såg både Storlomm och eventuellt en ovanlig Tretåig hackspett kring den lilla sjön Klubbsjön, med klart och djupt källvatten, som ligger på i den gamla skogen på vägen till området med grottorna. =)



Efter lite virrande bland alla klippor så hittade jag till slut ett par grottor! =)




Svettades väldigt mkt i den tryckande värmen och av promenaden i den svåra terrängen. Missade att få med mig vattenflaskan från bilen men hade iaf med mig ngt att läsa:


Väl tillbaka i Stan så var det dags för lite mat igen och sedan hem till hotellet.

Man vet att det är långt hem när skyltarna till E4an ger följande valmöjlighet:


Sundsvall = söderut....

Det US-inspirerade hotellet:



Denna bild lånad från Highway hotel

Hotellet är budget och lagom dyrt för min smak. Lite slitet men mycket trevligt och med vänlig personal.
Inredningen i "offentliga utrymmen" och exteriören går i amerikansk 50/60-tals stil och på parkeringen står oftast flera jänkare på kvällarna.
Provade nystekta raggmunkar med fläsk för  80;- i restaurangen och det var både gott och prisvärt!

I kväll har jag cyklat en kortare runda på ca 3 .5 mil. Testade en del av linjelopps-banan som jag missade igår.
I morgon väntar 130 km linje-lopp med nästan 1700 höjdmeter. Start kl 09.30.
Efter det blir det 86 mils bilkörning hem igen....
Tidig säng-gång blir det.



Efterlyses: 50 W Hittelön utlovas!

Var inte supermotiverad att uppdatera bloggen igår kväll men dom av er som brukar se mig på Facebook vet redan hur det gick.
Det gick åt helvete, rent ut sagt. Finns inget annat att skylla på än dålig form.
Vid förra helgens tempolopp i Ystad hade jag ca 40 W mindre effekt än under tävlingarna  i april/maj och igår hade jag tappat bort 8 W till! Vet ej riktigt hur eller varför. Givetvis kan man inte vara formtoppad en hel säsong men denna dipp i prestanda som jag haft den senaste tiden är verkligen anmärkningsvärd.
Med en månad kvar till Nordiska mästerskapen så måste jag vända på detta snarast. Går det??
Om det är ngn som hittar 50 w som ligger och dräller, så skicka dom till mig och jag lovar en belöning tillbaka!

Kände ganska omgående efter start att jag inte hade ngn toppfart i benen och för första gången på väldigt länge (ett år) så blev jag omkörd av ngn som startat efter mig på ett tempolopp. Inget som höjer moralen direkt.
13e man i mål och lååångt från pallen.

Var grymt besviken efter loppet och på kvällen körde jag en lugn 8-milare som till stora delar var varvet vi ska köra på linjeloppet i morgon. Det är kuperat och kommer bli tufft om dom som är duktiga uppför bestämmer sig för att gasa på riktigt i backarna.


Har inte gett upp i förväg och tänker göra allt jag kan för att gå med i eventuella utbrytningar.
Asfalten är bitvis i extremt dåligt skick och det kommer vara läskigt att ligga i klungan när det går fort. Dessutom ser det ut att  bli regn...

"If you wish to be out front, then act as if you were behind"


torsdag 5 juli 2012

På plats i Härnösand!

Dags för ett av säsongens stora mål, Veteran-SM. Det tog drygt 8 1/2 timme att köra dom 86 milen till Härnösand från Växjö. Inte kul att var ifrån familjen i  fyra dagar...

Bor på Highway Hotel precis jämte E4an bara några hundra meter från tempo-banans vändpunkt.
Hotellet är lite USA-inspirerat, typ 50-60-tal. Lite slitet men ändå hyffsat prisvärt för knappt 600;-/dygn inkl. frukost. Har ätit goda raggmunkar med fläsk i restaurangen i kväll, också prisvärt för 80 kr.

Har även testat ett varv på tempo-banan och det är ganska kuperat, 287 höjdmeter på 30 km enligt banbeskrivningen (se min förra blogg-post). Blandat med både kortare, hårda stigningar och sega slakmotor. Tyckte det kändes bra och hoppas den känslan återkommer i morgon när  det är dags på allvar i morgon. Startar kl 11:54 och är förhoppningsvis i mål mindre än 40 minuter senare. =)
Vädret ska dessutom bli bra!

Igår kväll var jag på (ben-)massage hos Ackerot. Vi körde en någorlunda mild variant som skulle mjuka upp musklerna inför helgen. Det var ömt efteråt men idag har det känts ok.
Är osäker på formen men nu är det dags!

Verkar vara lugnt på hotellet så jag ser fram emot en lång natts sömn.


Ännu en klyscha:

-Pain is temporary, glory is forever!!



tisdag 3 juli 2012

SM i Härnösand kommande helg.

Kommande veckoslut har vi veteraner vårat SM i Härnösand. Rejält långt att köra på torsdag alltså.
Härnösand ligger ungefär i höjd med Östersund fast ute vid kusten, ca 86 mils bilkörning norrut från Växjö.

På fredag kör jag 30 km tempo i ovanligt kuperad (tempotävlings-) terräng, ca 287 höjdmeter.
Karta och höjdprofil tempo-lopp.
Lördagen blir vilodag/träningsdag eftersom det då tävlas i Par-tempo men eftersom jag inte har ngn att köra i par med, så blir det ingen start där.
Kommer i stället köra ett varv på söndagens Linje-bana, ca 65 km.
Det varvet ska köras 2 gånger när det är dags för tävling. Mkt kuperad terräng, totalt nästan 1700 höjdmeter på 130 km. Längsta backen är på nästan 200 höjdmeter så det kommer bli en riktigt tuff tävling.
Karta och höjdprofil Linje-lopp.

När det gäller tempo-loppet har jag ganska högt ställda förväntningar på mig själv. Tyvärr var ju den senaste helgens tempo-lopp inget styrke-besked direkt..
Med tanke på hur tuff linjebanan är så måste jag nog skruva ner mina förhoppningar. Finns många som är betydligt bättre än mig på att köra uppför....

Efter den gångna helgens tävlingar så var planen att jag skulle köra ett lugnt återhämtningspass hem från jobbet igår. Som vanligt var det dock svårt att hålla igen och jag gasade bitvis på lite extra.
Idag och i morgon blir det ingen träning man det står massage på schemat i morgon eftermiddag hos Ackerots Massage & Friskvård. Kommer köra en lite lättare variant av massage som förhoppningsvis ska bidra till att få musklerna i trim innan helgen.

Kör, som sagt, upp på torsdag och när jag kommer fram till Härnösand är tanken att jag ska ge mig ut och träna på tempo-banan. Mitt hotell ligger bara några hundra meter från banans enda vändpunkt vilket gör att jag snabbt bör kunna komma på plats.


Får tänka på följande:

Success is not the result of spontaneous combustion. You must set yourself on fire!
Reginald Leach, retired professional icehockey-player


måndag 2 juli 2012

Dubbelvinst!

Den gångna helgen har inneburit nya Swe Cup-poäng av högsta valör efter vinst i både lördagens Tempo (Ystad-tempot) och söndagens Linje-lopp (Vinco-loppet) i Ystad. Det var dock mkt som skiljde i känsla mellan loppen.
Tempo-loppets mätvärden var en ren katastrof där jag snittade 40 W mindre än normalt och jag kände mig redo att ställa in kommande helgs Veteran-SM. Jag vann visserligen men det var förmodligen bara för att min närmaste konkurrent i Tempo-cupen var på tävlingar i Norrland. När jag jämförde mig med cyklister i andra klasser så var jag betydligt sämre än vanligt.
Det är märkligt vad snabbt man tappar i självförtroende när det går dåligt. I tempo är verkligen psyket viktigt eftersom det är så jobbigt. Hela tiden!!
Vad var nu orsaken till detta dipp i prestation? Jag känner mig verkligen inte i form för tillfället men så mkt sämre än vanligt??
Den förklaring jag hoppas, och vill, tro på är att jag förändrade sittpositionen rätt ordentligt genom att sänka styret en cm innan detta loppet. Kändes ok till en början men efter en stund fick jag väldigt ont i rumpmusklerna. En cm låter kanske inte så mkt men det kan ha stor betydelse. En väldigt kuperad och vind-utsatt bana gjorde det dessutom svårt att få upp ngt flyt och när jag såg watten sjunka undan för undan kom det dåliga självförtroendet och det blev bara jobbigt att ens fullfölja loppet.

Glad över att stå överst på pallen trots dåliga värden. Fick dessutom  fint sällskap från klubben i form av Ulf Kans.
Bild lånad av IK Vinco som stod för ett bra arrangemang.

Den andra förklaringen är givetvis att formen sjunkit ner i källaren men så kom ju söndagens linje-lopp och gav ett rakt motsatt besked.
Vi, H40, startade tillsammans med H30, H50 och Dam-elit och klungan var väl på ca 25 pers (?).
Jag siktade på att gå iväg i utbrytning men eftersom det dåliga självförtroendet satt kvar sen dagen innan så ville jag inte gå iväg för tidigt eftersom jag var rädd för att inte orka fullfölja.
Banan var samma som på tempot med skillnaden att vi i stället för att vända när vi kört nästan ett helt varv fortsatte hela varvet runt. Fem varv, totalt 87,5 km skulle avverkas i den böljande och vind-utsatta terrängen.
Första varvet låg jag kring fjärde hjul hela tiden och det kändes bättre ju längre vi körde. Vid, och strax efter, första varvningen gjorde jag ett par ryck för att se vad som hände. Hoppades få med mig ngn mer stark cyklist som var dragvillig.

Här går vi in för första varvning. Jag ligger i spets längst till höger och kommer strax göra min första stöt.
Bild lånad av IK Vinco.


Halvvägs ut på andra varvet, efter ca 2 mil, får jag, Robert O (H30) från Uddevalla och "Ölands-Lasse" (H50) helt plötsligt en lucka. Helt oväntat eftersom vi egentligen inte gjorde ngt kraftigt ryck utan mer bara gled ifrån klungan. Då kör vi!! skrek jag till dom andra och vi la i högsta växeln. Tyvärr fick Lasse ganska omgående släppa eftersom hans kadensmätare lossnade och for in i bak-hjulet.
 Robert och jag gasade vidare och försökte dryga ut avståndet till klungan.
6,5 mil kvar till mål var liiite längre utbrytning än jag hade tänkt mig men benen kändes bra och avståndet ner till klungan ökade stadigt.
Vi hade ett mkt bra samarbete och eftersom vi legat i utbrytning tillsammans förut (Kinds linje för några veckor sedan) visste vi att det fanns goda chanser till att vi skulle klara det eftersom ingen av oss är rädda för lite vind på näsan.
Först på sista varvet började vi ta det lite lugnare och kunde glida över mållinjen tillsammans med nöjda miner. Jag vann H40 och Robert H30.
Efter 3 min 50 sek kom dom närmaste förföljarna och till min glädje så var det Stefan Carlsson från klubben som lyckats gå loss tillsammans med Håkan Petersson (Team Cykelcity). Håkan drog det längsta strået i spurten och Stefan blev alltså 3a. Klungan kom ytterligare en halv minut senare.

Överst igen efter ett linje-lopp som jag är riktigt nöjd med. Stefan Carlsson på  3e plats.  Bild lånad av IK Vinco.


Linjeloppet gav ett mkt bra styrkebesked men det gör nu att jag inte vet riktigt var jag står form-mässigt eftersom tempo-loppet var så kasst.

Det var fler från klubben som var och tävlade i Ystad och både Klas Jahnsén, Ulf Kans, Albin Larsson och Stefan C tillhörde dom som fick stiga upp på prispallen i sina respektive klasser vid olika tillfällen. =)

Nytt ordspråk:

It's not how fast you go fast, it's how fast you go slow!