torsdag 22 november 2012

Varde ljus!!

Mörka tider kräver bra ljus!

I väntan på cykellamporna som jag beställt (se tidigare inlägg) så köpte jag en Sigma Lightster i lördags som tillfällig budgetlösning eftersom den fanns tillgänglig i butik i Växjö. Har nu kört ett par turer med den och för det priset så fungerar den hyffsat.
Fördelen är ljusbilden som inte bländar mötande trafik men nackdelen är att den är ngt för svag för och framför allt inte tillräckligt bred ljusbild. Visst fungerar det men när det går undan lite fortare och vägen svänger så saknas det lite bredd. Många mötande bilar bländar heller inte ner i tid eller inte alls...
I stadstrafik och på gång och cykelbanor är den säkert utmärkt men det är ju inte där jag cyklar.

I förrgår kom den första av lamporna som jag beställt nämligen Exposure Lights Strada Mk1. Finns mycket positivt att läsa om denna lampan t.ex här, här och här.
Körde drygt 12 mil med den igår och kan väl säga att jag är ganska imponerad. Bred och fin ljusbild som inte bländar andra trafikanter och en fjärrkontroll som kan placeras på styret, nära tummen. Den uppfyller verkligen dom kriterier jag hade satt upp på en ny lampa för cykling på väg.
Ljuset räcker definitivt till och mötande bilar bländar normalt sett av i tid.
Med fjärrkontrollen växlar man enkelt mellan ljuslägena "Main" och "Dipped". Den duger säkert bra även på stigar och i synnerhet då om man kombinerar den med en pannlampa.
Strada Mk1 (som kom till 2010) ger 480 riktiga Lumen. Efterföljarna Mk2/600 Lumen, Mk3/645 Lumen och Mk4, som är ny för 2013, ger hela 800 Lumen.

Idag, torsdag, ska jag hämta ut Philipslampan som jag också beställt. Ska sedan jämföra ljuset med Strada Mk1. Philips SafeRide anses av många vara bland det absolut bästa lampköpet man kan göra för cykling på trafikerade vägar. Förmodligen kommer jag sälja Philipslampan och eventuellt även Exposure Strada-lampan och köpa Strada Mk4, mycket vill ha mer... :P

Idag var första dagen denna vecka jag inte cyklade t o r jobbet. Var lite sliten i morse kl 05.00 och när jag tittade ut så var det duggregn + blåst som skulle ge ganska mkt motvind till jobbet och vetskapen att vädret ev skulle vara ännu sämre på eftermiddagen gjorde att jag tog den mentala förlusten och satte mig på bussen i stället.
I morgon blir det säkert cykeln igen och då med test av alla tre ovan nämnda lampor.

Varde ljus!!
 "I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Och jorden var öde och tom, och mörker var över djupet, och Guds Ande svävade över Vattnet. Och Gud sade: Varde ljus; och det vart ljus. Och Gud såg att ljuset var gott; och Gud skilde ljuset från mörkret. Och Gud kallade ljuset dag, och mörkret kallade han natt." 1a Mos. 1:1-5."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar